Opgeblazen gevoel ? Zware maag ? Misselijk ?

> Maag-darmklachten
Introductie

Oprispingen

Opgeblazen gevoel ? Zware maag ? Misselijk ?

Een maagzweer

Een zweertje aan de twaalfvingerige darm

Wat is vezelrijk voedsel?

Vragen en antwoorden
Hoe werkt de maag?
Wat loopt er fout?
Waarom loopt het fout?
Hoe voelt een slechte vertering?
Kan het ook stress zijn?
Wanneer wordt het ernst?
Wat kunt u er zelf aan doen?
Er is bijna altijd wel een oplossing voor u
Hoe werkt de maag?

Hoe werkt de maag?

Voor we nader ingaan op wat er fout kan lopen bij onze spijsvertering is het goed om even stil te staan bij de werking van de maag.

Het voedsel komt in de maag terecht via de mond en de slokdarm. Vanaf het ogenblik dat het voedsel aankomt in de maag begint deze zorgvuldig na te kijken wat er precies binnenkomt. Zij beslist namelijk wat er wordt doorgestuurd naar de darmen en wat niet.

De maag scheidt het verteerbare van het onverteerbare voedsel, maakt een onderscheid tussen vaste en vloeibare stoffen en beoordeelt de grootte van de voedselresten. Vloeistoffen mogen meteen door naar de darmen, vaste stoffen worden bewerkt en gekneed tot ze minder dan anderhalve millimeter groot zijn.

Het hele ledigingsproces vergt normaal 3 tot 4 uren. Ten laatste 5 uren na om het even welke maaltijd moet de maag weer leeg zijn.

Het spreekt vanzelf dat dit niet altijd een even makkelijke opgave is voor de maag. Zij weet immers nooit vooraf wat en hoeveel zij te verwerken krijgt.

Top
Wat loopt er fout?

Wat loopt er fout?

Maag en darmen kunnen ziek worden zoals elk ander lichaamsdeel: een ontsteking, een allergische reactie, een gezwel ... Of er kan een wondje ontstaan in de maagwand. Dan spreken we van een maagzweer.

In het geval van een zware maag, een gezwollen maag, misselijkheid en dergelijke, is er meestal niets van dat alles aan de hand. Het is gewoon de spijsverteringsbuis die zijn werk niet goed doet. Deze buis moet zich namelijk letterlijk in alle bochten wringen om het binnengekomen voedsel te kneden, met spijsverteringssappen te mengen en voort te stuwen van boven naar beneden, dit is van mond tot aars.

De belangrijkste halte op die weg is ongetwijfeld de maag. Als de maag om één of ander reden niet akkoord is met wat ze voorgeschoteld krijgt, begint zij trager te werken of legt ze gewoon het werk neer. Dan hebben we terecht het gevoel dat "het eten op onze maag blijft liggen". Soms denkt de maag eraan het voedsel terug naar de afzender te sturen. En dat laat zij ons dan ook merken. We moeten boeren, proeven af en toe de zure maaginhoud en krijgen braakneigingen. Als de maag haar zin krijgt, loopt het ook echt uit op braken.

Top
Waarom loopt het fout?

Waarom loopt het fout?

Een heel belangrijke vraag is vanzelfsprekend: doet de maag zoiets terecht of onterecht? In vele gevallen terecht. Wie bij een maaltijd een probleempje heeft met de maag moet vaak toegeven dat hij of zij 'gezondigd' heeft met spijs of drank of beide. Denken we maar aan te veel of te zwaar eten, waarbij dat laatste meestal neerkomt op te rijk aan vetten. De maag kan, vaak samen met de darmen, ook tijdelijk overhoop liggen door een voedselbesmetting of een gewone buikgriep. Maar vaak lijkt de maag ons onterecht in de problemen te brengen en reageert ze slecht op gewone situaties. De maag lijkt te gevoelig afgestemd en raakt van streek door zaken waarvan dat niet zou moeten. Misschien hebben we dan wel te snel gegeten? Of te weinig gekauwd? Of misschien heeft het wel niets met de voeding te maken ...

Top
Hoe voelt een slechte vertering?

Hoe voelt een slechte vertering?

"Er ligt iets op mijn maag", "ik voel mij opgeblazen", "ik zit al vol na 2 happen" ... het zijn slechts enkele voorbeelden hoe we proberen onder woorden te brengen dat er iets fout loopt met de vertering.

Soms spreken we over misslijkheid, een ietwat moeilijk te beschrijven gevoel dat gepaard kan gaan met boeren en braakneigingen. In het ergste geval moeten we ook inderdaad braken.

Maar alles begint bij een onbehaaglijk gevoel in de bovenbuik. Iedereen heeft wel eens last van een slechte vertering. "Ik heb iets verkeerds gegeten" , heet het dan. Een uitleg die vaak nog lijkt te kloppen ook. Dit af en toe voorkomend verschijnsel noemen we gewoonlijk 'indigestie'. Sommigen kunnen er dagen, weken en zelfs maanden aan een stuk last van hebben. Bij anderen keert het probleem met grote regelmaat terug.

In deze gevallen begint het eigenlijk al meer op een ziekte te lijken. Dan wordt de term 'dyspepsie' gebruikt, het Griekse woord voor moeilijke of moeizame vertering.

Top
Kan het ook stress zijn?

Kan het ook stress zijn?

Natuurlijk kan het ook stress zijn die maagklachten veroorzaakt.

Alles hangt immers samen: wat zich in ons hoofd afspeelt, heeft een weerslag op de rest van ons lichaam en omgekeerd. De invloed van angst, spanning en stress op het maagdarmstelsel valt niet te ontkennen. Iedereen kent het verschijnsel van diarree in stressvolle omstandigheden. Dezelfde omstandigheden kunnen ook onze maag van streek maken. Ons lichaam heeft namelijk energie nodig om stress op te vangen en het kan gebeuren dat het die energie haalt bij de maag.

In dat geval valt onze spijsvertering stil. Het omgekeerde kan ook. Een gestoorde spijsvertering kan duchtig op de zenuwen of het gemoed werken. Als het met de spijsvertering niet vlot, vlot het ook niet met de rest. Maag en darmen weten als geen ander een gevoel van onbehagen te scheppen. Denk maar eens aan zeeziekte of wagenziekte. In wezen zijn deze ongemakken niets anders dan het stilvallen van het bovenste deel van de spijsverteringsbuis met alle onaangename gevolgen vandien.

Top
Wanneer wordt het ernst?

Wanneer wordt het ernst?

In de meeste gevallen is een dergelijke spijsverteringslast ongevaarlijk en van voorbijgaande aard. Anderzijds zijn er algemeen bekende signalen die veiligheidshalve om nader onderzoek vragen.

We zetten ze even voor u op een rijtje:

  • moeite om vast voedsel weggeslikt te krijgen (er kan iets fout zijn met de slokdarm);
  • langdurige of steeds terugkerende branderigheid of pijn (er kan een verwonding van de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm zijn);
  • braken zonder voor de hand liggende verklaring (er kan iets in de weg zitten in de maag);
  • verandering van stoelganggewoonte (er kan iets in de weg zitten in de dikke darm);
  • rode of zwarte verkleuring van de ontlasting (er is mogelijk een letsel dat bloedt: bovenaan bij zwarte ontlasting, onderaan bij aanwezigheid van rood bloed).


Top
Wat kunt u er zelf aan doen?

Wat kunt u er zelf aan doen?

Wie makkelijk met een zware maag, een opgeblazen gevoel , misselijkheid e.d. opgescheept zit, moet het zijn maag niet te lastig maken. In de praktijk komt dit neer op vrij eenvoudige eet- en leefgewoonten. Wij geven u er hier alvast een tiental, noem het gerust onze 10 geboden:

1. Onthoudt u van volumineuze maaltijden en grote drinkpartijen. Eet liever wat vaker, maar minder per keer.
2. Eet minder vet. Let wel: er zijn niet alleen zichtbare maar ook onzichtbare vetten zoals in vlees en zuivelproducten.
3. Vermijd luchthoudende spijzen zoals spuitwater, limonades, soufflé of slagroom.
4. Eet en drink langzaam.
5. Slik buiten de maaltijden weinig speeksel door en "eet" daarom ook geen kauwgom.
6. Draag geen strakzittende kleren.
7. Buig zo weinig mogelijk voorover.
8. Probeer af te slanken als u zwaarlijvig bent.
9. Rook niet en beperk koffie, thee, alcohol, chocolade en snoepgoed in het algemeen.
10. Als u, waarvoor dan ook, geneesmiddelen neemt, vraag dan raad aan uw dokter of apotheker of ze een effect kunnen hebben op de spijsvertering en wanneer u ze het beste kunt innemen (voor, tijdens, na of buiten de maaltijd).

Top
Er is bijna altijd wel een oplossing voor u

Er is bijna altijd wel een oplossing

Het zou mooi zijn als deze eet- en leefgewoonten iedereen altijd en overal zouden kunnen helpen.

Echter, ook mensen die goed op deze dingen letten, kunnen toch met spijsverteringsmoeilijkheden te maken krijgen.

Sommigen hebben nu eenmaal een zwakkere maag. En iedereen kan bij een etentje of een feestje wel een keer 'overvallen' worden door een maagprobleem. Geen nood. De geneeskunde van vandaag beschikt over middelen die de normale werking van de maag herstellen. Ze bestaan in verschillende vormen: een pilletje , een zetpil, een siroop of een bruistablet.

U kan deze geneesmiddelen vooraf nemen, om de problemen voor te zijn. Sommigen doen dit bij gelegenheid, als ze vermoeden dat er van hun maag iets meer dan gewoonlijk verwacht wordt.

Of u kunt ze ook achteraf nemen, als u een probleem voelt komen of er volop mee zit. Een bruisdrank werkt dan het snelst, omdat die niet meer door de maag vermalen hoeft te worden.